środa, 10 czerwca 2015

Sernik truskawkowy na zimno z bitą śmietaną

                         Dziś coś słodkiego ale bez pieczenia. U nas truskawki o dziwo zamiast taniec drożeją, ale na deserek kupiłam. Bo przecież sezon truskawkowy jest tak krótki, że trzeba się nim cieszyć. A takie serniczki szybko znikają i nie trzeba odpalać piekarnika.

Serniczek w towarzystwie New Hollis Platin




masa truskawkowa :
200 g biszkoptów języczków
350 g truskawek
10 listków żelatyny
3/4 szk zimnej wody
1 śmietana 30 % ( 400 g )
1 jogurt naturalny ( 150 g )
cukier do smaku

galaretka :
500 ml gorącej przegotowanej wody
250 g truskawek

śmietana
500 ml śmietany 30 %
cukier do smaku
2 mixy do ubijania śmietanki ( 18 g )
czerwona posypka do ciast

Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem zagotować i wystudzić.
Śmietankę i jogurt wlać do wysokiego naczynia i wymieszać blenderem.
Dodać truskawki i wystudzoną żelatynę i zmiksować wszystko.
Posłodzić do smaku i odstawić naczynie do lodówki.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć dookoła biszkoptami tworząc okrąg.
Delikatnie wylać lekko tężejącą masę uważając aby biszkopty się nie przewróciły.
Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy masa się ścina galaretkę dokładnie wymieszać w gorącej i przegotowanej wodzie i wystudzić a potem niech lekko się zetnie ale będzie jeszcze płynna.
Formę wyjąć z lodówki, ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Znowu wstawić formę do lodówki do ścięcia galaretki.
Na koniec ubić śmietankę z mixem do ubijania śmietanki i cukrem do smaku i dekoracyjnie wyłożyć na galaretce.
Można jeszcze wstawić do lodówki aby wszystko ładnie się ścięło.
Przed podaniem posypać z wierzchu odrobiną czerwonej posypki.

Gazetka - zajrzyjcie :)


2 komentarze:

  1. Takie serniki lubię najbardziej :) Tez w tym roku nie mogło się obejść bez nowego pomysłu na zimny sernik truskawkowy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja własnie chłodzę kolejny. I oszczędność na prądzie bo piekarnik nieużywany :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.