rozwiń i czytaj przepis :
- 1 kg mąki ( mieszanka na chleb baltonowski )
- 600 ml letniej wody
- 1/4 szk oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka orzeszków piniowych
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej
miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier i mieszać aż się drożdże
rozpuszczą. Następnie dodać sól i mieszankę na chleb a potem wszystkie
ziarna i olej i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i przykryć ( ja
użyłam miski z pokrywką, więc przykryłam ja pokrywką aby ciasto nie
wyschło ). Gdy podwoi swoją objętość ciasto ponownie wyrobić, potem
dodatkowo posmarować dłonie olejem i ciasto podzielić na dwie części,
uformować bochenki i włożyć je do dwóch standardowych keksówek. Ciasto
naciąć na krzyż ( ja użyłam plastikowej łopatki ), i posmarować za
pomocą pędzelka wodą. Foremki z ciastem przykryć ściereczką i zostawić
do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni a na
dno wstawić miseczkę z wodą. Foremki z wyrośniętym ciastem wstawić na
kratkę umieszczoną w piekarniku i piec chleby 45 minut. Upieczone wyjąć z
foremek i wystudzić na kratce.
WYGLĄDA APETYCZNIE!
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM SERDECZNIE TEŻ DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM