Muszle podane na talerzu Diament Gold
Przepis bierze udział w konkursie
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
20 dużych muszli makaronowych
2 szk sosu meksykańskiego
1/2 szk łagodnego ketchupu kieleckiego
50 g sera typu feta
Nadzienie :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 cukinii
1 garść szpinaku
2 łyżki posiekanego koperku
1 pomidor
1 cebula
5 szparagów
4 łyżki kukurydzy z puszki
100 g sera typu feta
Do smaku :
sól
pieprz
papryka ostra
czosnek granulowany
W szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, w rzucić do rondla.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do piersi i smażyć aż cebula się zeszkli a mięso podsmaży.
Pozostałe składniki oprócz sera pokroić w kostkę a szparagi na kawałeczki i dodać do podsmażonych składników razem z przyprawami.
Chwilę smażyć i wyłączyć ogień.
Zetrzeć na tarce ser i wymieszać nadzienie.
Ugotować makaronowe muszle ale nie do miękkości.
Na dno naczynia wylać sos meksykański wymieszany z ketchupem.
Każdą muszlę nadziać farszem i układać jedna obok drugiej na sosie.
Na koniec na muszle zetrzeć ser i delikatnie polać ketchupem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Muszle podawać na gorąco.
I tradycyjnie gazetka tym razem do Lidla
Fantastyczne to nadzienie do muszli, wszystko co lubię.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń