300 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
200 g mąki owsianej Kłos Pol
100 g słonecznika łuskanego Kłos Pol
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli ( czubata )
6 łyżek oleju rzepakowego
350 ml letniej wody
Do miski robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego włożyć drożdże, wlać wodę i dodać cukier i mieszać aż drożdże się połączą z wodą.
Następnie obie mąki, sól i słonecznik wymieszać i porcjami wsypywać do miski robota.
Wlać olej i mieszać ciasto 10 minut.
Potem wyłączyć robot, oprószyć ciasto mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę, podzielić ciasto na 10 części.
Każdą z nich formować w kulkę i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.
Bułki oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę o 10 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczone bułki wystudzić na kratce.
I jak zwykle dla Was porcja promocji. Dziś francuskie smaki i hity tygodnia w Polo oraz promocje w Kaufland.
ZAJRZYJCIE !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.