wtorek, 16 czerwca 2015

Sernik na zimno truskawkowym musem

                             Dziś kolejna wariacja sernika na zimno. Sernik przygotowałam z serka waniliowego do serników i musu truskawkowego oraz truskawek i galaretki. Największym minusem takich serników jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale jak wiadomo warto bo takie serniczki sa smaczne.

Sernik i Tamara to zgrane połączenie - prawda ?



mus :
500 g truskawek
1/2 szk słodkiej śmietany 18 %
1 galaretka truskawkowa
1/4 szk gorącej przegotowanej wody
cukier do smaku

masa serowo - jogurtowa :
1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
500 g jogurtu naturalnego
cukier do smaku
15 listków żelatyny ( lub w proszku według opisu na opakowaniu )

dodatkowo :
250 ml gorącej przegotowanej wody
1/2 galaretki truskawkowej
250 g truskawek

okrągłe biszkopty

Umyte truskawki zmiksować ze śmietaną. 
Wlać rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę truskawkową.
Na środku tortownicy o średnicy 20 cm ustawić okrą zabezpieczony folią spożywczą ( u mnie foremka ) i w środek wstawić coś cięższego.
Przygotowany mus wlać między ściankę tortownicy a foremki i wstawić blaszkę do lodówki aby mus się dobrze ściął.
Gdy się zetnie tortownicę o średnicy 23 cm na dnie wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem odlać wodę i na maleńkim ogniu podgrzewać ją do momentu rozpuszczenia.
Serek wyłożyć do naczynia, dodać jogurt i cukier do smaku, dokładnie zmiksować.
Wlać żelatynę, wymieszać.
Tortownicę z musem wyjąć z lodówki.
Na dno tortownicy z biszkoptami wylać trochę masy serowej i wstawić do lodówki aby się lekko ścięło.
Należy jednak kontrolować czy reszta masy nie gęstnieje.
Wyjąć formę z lodówki, delikatnie na środku umieścić koło z musu i zalać resztą masy.
Ponownie wstawić do lodówki do ścięcia.
Gdy masa się zetnie na górze ułożyć pokrojone truskawki i zalać schłodzoną galaretką.
Znów schłodzić do ścięcia galaretki.

I nowa gazetka jak to tradycyjnie już bywa - zajrzyjcie.
Wystarczy kliknąć w fotkę i zobaczyć co też ciekawego będzie w promocji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.