Torcik podany na Ametyst Gold z Porcelany Bogucice
Biszkopt :
5 jajek ( L )
3/4 szk cukru
3/4 szk mąki tortowej
1/4 szk mąki ziemniaczanej
Masa :
500 ml mleka 2 %
cukier do smaku
250 g miękkiego masła
Dodatkowo :
ok. 600 g truskawek
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.
Masa :
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
A dziś mam dla Was aż 4 gazetki z różnymi promocjami
Dekoracja z truskawek i mięty sprawia, że tort wygląda bardzo elegancko! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. A co do tortu to jedna pani na FB stwierdziła, że jest z modeliny, hi, hi :)
UsuńEfektowny i na pewno pyszny:)
OdpowiedzUsuńDziekuję. Tak jest pyszny :)
Usuńładny torcik umodelowałaś Ewa :)
OdpowiedzUsuńDzięki Agatko. Jak na FB przeczytałam o modelinie to aż zapytałam, bo nie skojarzyłam o co chodzi, hi, hi :)
Usuń