sobota, 20 czerwca 2015

Truskawkowy torcik z masą budyniową

                              Przeglądając różne przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę z pewnej wysokości. Ciacho wyszło smaczne i jednym z moich ulubionych owoców czyli truskawek.

Torcik podany na Ametyst Gold z Porcelany Bogucice



Biszkopt :
5 jajek ( L )
3/4 szk cukru
3/4 szk mąki tortowej
1/4 szk mąki ziemniaczanej

Masa :
500 ml mleka 2 %
cukier do smaku
250 g miękkiego masła

Dodatkowo :
ok. 600 g truskawek

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.

Masa :
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.

Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.

A dziś mam dla Was aż 4  gazetki z różnymi promocjami





6 komentarzy:

  1. Dekoracja z truskawek i mięty sprawia, że tort wygląda bardzo elegancko! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A co do tortu to jedna pani na FB stwierdziła, że jest z modeliny, hi, hi :)

      Usuń
  2. ładny torcik umodelowałaś Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Agatko. Jak na FB przeczytałam o modelinie to aż zapytałam, bo nie skojarzyłam o co chodzi, hi, hi :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.