środa, 24 czerwca 2015

Ekspresowa sałatka

                    Dziś polecam Wam szybka sałatkę, którą możecie przygotować na przekąskę lub lekka kolację. Zdrowa i smaczna prawie w całości przygotowana z darów mojej miniaturowej działeczki. Mała ale coś na niej rośnie i mam świeże warzywa pod ręką i w każdej chwili mogę coś zerwać i zrobić kolejną smaczną sałatkę.

Sałatka podana w miseczce Julia Gold od Porcelana Bogucice



kilka liści sałaty rzymskiej
kilka gałązek roszponki
kilka liści botwinki
kilka gałązek koperku
kilka listków natki pietruszki
1 duża rzodkiewka
1 mały ogórek małosolny
kilka plastrów kiełbasy golonkowej
kilka plasterków żółtego sera
1 jajko ugotowane na twardo
czarny sezam do posypania
złoty len do posypania

sos :
1 łyżeczka octu ryżowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
cukier do smaku
pieprz do smaku

Wszystkie liście umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu lub w misce.
Składniki sosu wymieszać, najlepiej w małym słoiczku.
Na liściach ułożyć dekoracyjnie plasterki rzodkiewki, ogórka, sera, pokrojone na ćwiartki jajko.
Sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać ziarnami czarnego sezamu i złotego lnu.
Podawać chwilę po przygotowaniu.

I oczywiście mam dla Was gazetki i nowe promocje





2 komentarze:

  1. Ta sałatka wygląda niesamowicie pysznie, a czarny sezam sam robi połowę efektu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.