Sałatka podana w miseczce Julia Gold od Porcelana Bogucice
kilka liści sałaty rzymskiej
kilka gałązek roszponki
kilka liści botwinki
kilka gałązek koperku
kilka listków natki pietruszki
1 duża rzodkiewka
1 mały ogórek małosolny
kilka plastrów kiełbasy golonkowej
kilka plasterków żółtego sera
1 jajko ugotowane na twardo
czarny sezam do posypania
złoty len do posypania
sos :
1 łyżeczka octu ryżowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
cukier do smaku
pieprz do smaku
Wszystkie liście umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu lub w misce.
Składniki sosu wymieszać, najlepiej w małym słoiczku.
Na liściach ułożyć dekoracyjnie plasterki rzodkiewki, ogórka, sera, pokrojone na ćwiartki jajko.
Sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać ziarnami czarnego sezamu i złotego lnu.
Podawać chwilę po przygotowaniu.
I oczywiście mam dla Was gazetki i nowe promocje
Ta sałatka wygląda niesamowicie pysznie, a czarny sezam sam robi połowę efektu.
OdpowiedzUsuńO tak, sezam upiększa i to bardzo.
UsuńDziękuję :)