100 g mąki żytniej typ 997 Kłos Pol
100 g mąki żytniej typ 720 Kłos Pol
100 g mąki żytniej typ 1400 Kłos Pol
300 g mąki pszennej typ 650
40 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka cukru
6 łyżek oleju rzepakowego
300 ml ciepłej wody
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne.
Do drożdży wlać wodę, dodać sól i wymieszać.
Wsypać wszystkie mąki i lekko połączyć.
Następnie wlać olej i wyrabiać ciasto kilka minut.
Oprószyć ciasto mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić i uformować na desce oprószonej mąką bochenek.
Wierzch posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne ( dól i pokrywkę ) posmarować olejem i posypać mąką.
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Na dno nagrzanego naczynia delikatnie położyć wyrośnięte ciasto, zrobić szybko nacięcia i zakryć pokrywką.
Piec 30 minut aa potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 w temperaturze 200 stopni.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
A od dziś nowe promocje - zajrzyjcie !!!
oj, też dawno nie piekłam domowego chleba... chyba wypróbuję Twój przepis, bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo jest smaczny i w razie czego poproszę o fotkę. Chętnie umieszczę ją w galerii :)
Usuń