Co prawda dziś jest trochę chłodniej ale domowe lody zawsze dobrze smakują nawet w te chłodniejsze dni. To chyba już moja ostatnia propozycja ze świeżymi jagodami, bo część zamroziłam z część wrzuciłam w słoiczki i będą na zimę. Więc takie lody jeszcze bardziej smakują bo z ostatnich owoców. A wracając do nich zrobiłam je w maszynce, która stała bardzo długo w szafce no i jak to mówią przeprosiłam się z nią i zakręciłam lody. Takie lody z maszynki są fajne bo ja osobiście nie lubię takich mocno zmrożonych ale jeśli Wy nie lubicie takich to po zakręceniu lodów możecie miskę wstawić jeszcze na jakieś 30 minut do zamrażarki. A teraz zerknijcie na przepis, może Was zainspiruje i zrobicie swoje wariacje lodowe.
1 szk jagód
1 łyżka glukozy
5 łyżek cukru pudru
300 ml śmietany kremówki
220 g jogurtu naturalnego
Jagody, cukier puder i glukozę oraz jogurt zblendować w blenderze.
Zimną śmietanę ubić i dodać do masy jagodowej.
Delikatnie wymieszać.
Przygotować maszynkę do lodów( wcześniej wstawić miskę do zamrażarki na około 24 godziny ), włączyć ją i przez specjalny otwór wlewać masę na lody.
Kręcić lody 30 minut a potem można jeszcze miskę z gotowymi lodami wstawić dodatkowo na 20 minut.
Ja lubię takie od razu z maszynki, więc od razu można nakładać do miseczek i zajadać.
Uwaga, Uwaga, promocje czekają !!!
Marzą mi się jagodowe, o takim cudownym, głębokim kolorze... :) Mam nadzieję, że za dwa tygodnie będzie jeszcze można jagody kupić :)
OdpowiedzUsuńMoże będą i będą ładniejsze, bo ta susza dała jagódkom w kość i za bardzo nie urosły owoce.
Usuń