sobota, 25 lipca 2015

Mini pierożki z czereśniami

                                Dziś mam dla Was propozycję na pierogi na słodko. Ale są to takie małe pierogi, w jednym zamknięta jest jedna czereśnia. Czyli są to takie mini pierożki na jeden kęs. Do n ich słodka śmietanka i mamy super letni obiad. Bo czy zawsze musi być mięcho ? A właśnie, że nie. Jak widać i mięsożercy mogą zjeść coś smacznego i bezmięsnego. A dodatkowo taki obiadek poprawi nam humor bo u mnie dziś burzowo od rana.

A pierożki pięknie prezentują się na Tamara Porcelany Bogucice




2 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
ok. 3/4 szk gorącej wody
2 łyżki oleju
2 szczypty soli
wydrylowane czereśnie

śmietana 12 % gęsta
cukier do smaku

Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć.
Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką.
Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki.
Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły.
Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną.
Można udekorować czereśniami i listkami mięty.

I na koniec nie zapomnijcie zobaczyć jakie promocje na Was czekają :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.