100 g gorzkiej czekolady
450 g mąki tortowej
2 jajka
250 g margaryny do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szk cukru
kakao rozpuszczalne
Do miski robota z nożami do siekania włożyć wszystkie składniki na ciastka oprócz kakao.
Zmiksować składniki łączą je, następnie wyjąć na blat i zagnieść ciasto.
Włożyć je do woreczka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 10 minut.
Po 10 minutach miękkie ciasto dzielić na małe porcje, robić kuliki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w rozpuszczalnym kakao i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Lekko spłaszczyć je dowolnym przedmiotem ( ciasteczka i tak się lekko rozleją ), wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i piec 20 minut.
Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.
I klikamy w gazetki i patrzymy co ciekawego w sklepach na nas czeka
Uwielbiam ciasteczka. Zabieram sobie kilka sztuk :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Marzenko :)
Usuń