ćwiartki z kurczaka
1 cebula
1 średnia cukinia
1 garść szpinaku
150 g dyni
200 g blanszowanych kurek
1 papryczka pepperoni ( czerwona )
1 szk sosu tajskiego słodko kwaśnego
1 szk rosołu
DODATKOWO :
sól
pieprz czarny
pieprz cayenne
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/4 szk wody
3 łyżki oleju
Ćwiartki kurczaka umyć i wyciąć mięso ( kości i skórę odłożyć np. do ugotowania wywaru ).
Mięso pokroić na kawałki, wrzucić do rondla rozgrzanego z odrobiną oleju i podsmażyć.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć.
Następnie dodać szpinak, pokrojona papryczkę i cukinię i dalej smażyć kilka minut.
Na koniec dodać kurki i pokrojoną w plastry dynię oraz dodać przyprawy i podlać bulionem oraz wlać sos.
Wszystko dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Po kilku minutach mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i zagęścić sos, zagotować, w miarę potrzeby jeszcze doprawić i podawać np. z makaronem.
I oczywiście jak zawsze mam dla Was gazetki - zajrzyjcie :)
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńO tak, smacznie :)
Usuń