piątek, 28 sierpnia 2015

Kostka kremowo - czekoladowa

Czy zdarza się Wam, że używacie gotowych mieszanek na masy do ciast ?
Ja miałam jedno pakowanie takiej mieszanki i przyznam, że szkoda mi było wyrzucić.
Postanowiłam zaryzykować i zrobić z tej mieszanki krem.
I ku memu zaskoczeniu wyszedł całkiem smaczny.
Więc od czasu do czasu nic się nie stanie jeśli użyjemy gotowca.
Oby nie za często.



BISZKOPT :
4 jajka
1 budyń czekoladowy ( proszek 40 g )
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1/3 szk cukru
MASA :
1 op mieszanki kremu na kremówki ( 280 g )
1 l mleka 3,2 %
200 g masła
POLEWA :
1/3 kostki masła
1 czubata łyżka kakao
1/3 szk cukru
2 czubate łyżki masy krówkowej orzechowej
2 łyżki mleka
DODATKOWO :
płatki migdałowe
drobna posypka do ciast

BISZKOPT :
Mąkę przesiać przez sito z budyniem i proszkiem do pieczenia do miseczki.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, gdy jest prawie ubita dodać oba cukry i ubijać aż będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać mieszanką mąki i wymieszać ciasto.
Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 35 - 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA :
Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać mieszankę na krem i gdy mleko się gotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż krem zgęstnieje.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki.

PRZEŁOŻENIE :
Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolny ponczem lub wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć na niego krem.
Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć.
Ciasto wstawić do lodówki i przygotować polewę.

POLEWA :
W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż cukier się rozpuści, nie wolno zagotować.
Gdy polewa jest gotowa wyjąć ciasto z lodówki, polać nią ciasto i posypać płatkami migdałowymi i posypką.'
Zostawić je na trochę do ścięcia się polewy i potem odstawić w chłodne miejsce.
Przed podaniem kroić w kostkę.

I oczywiście zapraszam Was na nowe promocje :)






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.