Mój kolejny tort ale pierwszy piętrowy.
Teraz w sezonie letnim najlepiej smakują takie z owocami.
Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście nie przepadam.
Ten tort upiekłam na 18 urodziny dla córki znajomej.
Biszkopt, bita śmietana i mnóstwo owoców to pyszna propozycja na letni tort.
Mam nadzieję, że jak na pierwszy piętrowy torcik to wyszło nieźle i mam nadzieję, że smakował zaproszonym gościom.
Ale o tym dowiem się jak spotkam się z panią Sylwią.
A tym czasem zapraszam po przepis.
Biszkopt 1 :
10 jajek
8 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt 2 :
6 jajek
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce :
jeżyny
maliny
winogron kupisz tutaj
borówka amerykańska
brzoskwinie z puszki
kiwi
2,5 l śmietany 36 %
cukier do smaku
2 cukry waniliowe
odrobina różowego barwnika spożywczego
gotowe stokrotki
gotowe listki
1 dżem z czarnej porzeczki
Oba biszkopty przygotować tak samo ale osobno i w różnych blaszkach.
Jedna miała wymiary 36 x 25 cm a druga 29 x 22 cm.
Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka ubić i w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy.
Gdy będą ubite dodawać po jednym żółtku i wymieszać.
Następnie dodawać po jednej łyżce przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia.
Masę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Tak samo przygotować drugi biszkopt.
2 l śmietany ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Cukier dać w zależności od preferencji smakowych.
Mniejszy biszkopt odpowiednio dociąć do tego większego aby miał odpowiedni prostokątny kształt ( chyba, że macie mniejszą blaszkę to należy upiec go w mniejszej ).
Pierwszy duży placek ułożyć na tacce i nasączyć ( może być sok z brzoskwiń rozcieńczony z wodą ).
Rozsmarować część dżemu, wyłożyć porcję śmietany i rozłożyć część przygotowanych owoców ( kiwi, brzoskwinie i winogron należy pokroić ).
Wszystko zakryć drugim plackiem lekko dociskając i równając powierzchnię.
Znów nasączyć placek, wyłożyć śmietanę i owoce i zakryć ostatnim dużym plackiem.
Wierzch posmarować śmietaną i w jednym rogu ułożyć pierwszy mniejszy placek.
Nasączyć, posmarować dżemem, wyłożyć owoce i położyć drugi placek.
I tak znowu zrobić z dalszymi składnikami.
Boki i wierzch tortu posmarować śmietaną a na bokach dodatkowo zrobić wzorki widelcem.
Tort wstawić do lodówki i ubić 500 ml śmietany z obydwoma cukrami do smaku i odrobiną różowego barwnika.
Tort wyjąć z lodówki i za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiednich tylek udekorować śmietaną tort, ponownie wstawić do lodówki a przed podaniem wykończyć stokrotkami i listkami.
A teraz czas na promocje
Niezwykle widowiskowo się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńwitam, a czy góra się nie przemieściła w tranporcie? niczym jej Pani nie mocowała? bo ja mam do zrobienia okrągły i się boje,że będzie zjeżdżać czy coś. i myślałam,o wbiciu patyczków od szaszłyków :( niewiem co robić ,dziękuje za odp. p.s. torcik superrrr
OdpowiedzUsuńDzień dobry. W transporcie nic się nie przemieściło i niczym nie mocowałam.
UsuńTak więc nie powinno być problemu, choć to jeszcze zależy może od tego jaka odległość tort ma pokonać. Bo w tym przypadku to nie było nawet 500 metrów. Więc jeśli ma być więcej to można dać zapobiegawczo ale jak tort będzie dobrze schłodzony to powinien dać radę. I jeśli coś mogę doradzić to proponuje dać mniejsze kółko na środku bo lepsze oparcie będzie górnej części tortu.