Na weekend nie musi być obowiązkowo ciasto.
Można upiec pyszne i puszyste drożdżówki na przykład z serem.
Wiem, że są osoby nie umiejące robić ciasta drożdżowego ale warto się przełamać i zacząć przygodę z tym ciastem.
Jest smaczne i wbrew pozorom wcale nie takie trudne do wykonania jak się wydaje.
A smak jeszcze ciepłej drożdżówki to już poezja, ja osobiście lubię takie jeszcze ciepłe.
SER :
600 g sera twarogowego półtłustego
2 jajka kupisz tutaj
16 g cukru waniliowego
cukier do smaku
CIASTO :
4 szk mąki tortowej
2 jajka kupisz tutaj
1/2 szk cukru
40 g świeżych drożdży
1//3 kostki margaryny do pieczenia
1 szk mleka kupisz tutaj
2 szczypty soli
LUKIER :
1 szk cukru pudru
2 łyżki słodkiej śmietanki
DODATKOWO :
1 jajko
1 łyżka mleka
W rondelku podgrzać 1/2 szk mleka, dodać 2 łyżki cukru, czubatą łyżkę mąki i wkruszyć drożdże.
Zaczyn wymieszać i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Margarynę stopić w drugim rondelku.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Jajka ubić z cukrem, wlać je do mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz mleko i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki.
Gdy się lekko połączą dodać stopiony tłuszcz i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie w drugiej misce umieścić twaróg i rozdrobnić go.
Dodać jajka oraz cukier waniliowy i cukier zwykły do smaku i wymieszać ser.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąty.
Na każdy wyłożyć po połowie sera, rozsmarować go na cieście.
Najpierw jeden bok założyć do środka a potem drugi na ten pierwszy co da nam trzy warstwowy długi placek.
Ostrym nożem ciąć placek na paski o dowolnej szerokości i biorąc dwa końce paska przekręcić je jeden koniec w lewo a drugi w prawo.
Tak uformowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut.
Upieczone bułki wystudzić.
Cukier utrzeć ze śmietanką i posmarować powstałym lukrem bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.