środa, 16 września 2015

Pszenny chleb na owsiance

Ostatnio na Fb zaciekawił mnie przepis na chleb na owsiance.
Chleb ten pieczono w akcji " Wypiekanie na śniadanie ".
Choć nie biorę udziału w tych akcjach ( sama nie wiem czemu ) to postanowiłam go upiec.
Chleb jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i długo świeży.
Patrząc na proporcje miałam obawy co do wilgotności i konsystencji ciasta i dodałam trochę więcej mąki.
No i jako, że nie po drodze mi z suszonymi drożdżami dodałam świeże.
Chlebek polecam bo jest smaczny a upiekłam go na sprawdzonej mące z Kłos Pol
Jeśli jeszcze nie znacie tych mąk to polecam.


600 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
25 g świeżych drożdży
150 g drobnych płatków owsianych Kłos Pol
450 g wrzącej wody
2 łyżki miękkiego masła kupisz tutaj
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki jasnego miodu ( płynnego )
175 ml mleka

Dodatkowo
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych + do wysypania naczynia
masło do wysmarowania naczynia

Płatki wsypać do miski, zalać wrzątkiem.
Dodać masło i sól, wymieszać i odstawić aby przestygło.
Wlać mleko i wymieszać.
Drożdże wymieszać z miodem do momentu aż będą płynne i dodać do owsianki, wymieszać.
Owsiankę przełożyć do misy robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Wsypać mąkę i na wolnych obrotach wyrabiać ciasto około 20 minut.
Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wysypać płatkami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, mokrymi dłońmi wygładzić wierzch i posypać płatkami i sezamem.
Naczynie zakryć i zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia ( ciasto będzie kleiste ).
Gdy podrośnie na około 3/4 objętości wstawić naczynie do zimnego piekarnika i nastawić czas na 60-65 minut w zależności od piekarnika na temperaturę 200 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.