wtorek, 22 września 2015

Sos warzywny - dary jesieni

Sos warzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików.
Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw.
No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład.
Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań.
Mi osobiście takie połączenie zasmakowało i zrobię jeszcze kilka słoiczków bo sosik pycha jest.


600 g dyni
600 g cukinii
2 marchewki
1 pietruszka
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
800 g pomidorów
4 ząbki czosnku
do smaku :
sól
pieprz
czerwona czubrica
papryka słodka

Wszystkie warzywa obrać,  usunąć gniazda nasienne i dowolnie pokroić ale nie za grubo bo będą nam dłużej się gotować.
Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidorów ( nie ma znaczenia że część szybciej zmięknie ) i podsmażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Można podlać 1/2 szk wody.
Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy i dalej wszystko dusić aż pomidory lekko się rozpadną.
W razie konieczności jeszcze doprawić i wszystko zmiksować blenderem.
Jeszcze gorącym sosem napełnić słoiki i szybko zakręcić zakrętkami.
Sos zostawić do wystudzenia i zamknięcia się słoików.
Tak i sos przechowywać w chłodnym miejscu do miesiąca a jeśli chcemy mieć na dłużej bo zrobimy na przykład podwójną porcję to warto je dodatkowo zapasteryzować  ( 20 minut wystarczy ).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.