Uwielbiam szarlotki.
Dziś upiekłam taką z dodatkiem gruszek i owoce pokroiłam w plasterki.
Ciacho wyszło pyszne.
No i oczywiście zachęcam Was do upieczenia jej tym bardziej, że teraz jest sezon jabłkowy.
Bo mamy jesień przecież.
W sumie jabłka są cały rok dostępne ale jesienią wyjątkowo.
Szarlotka podana na Jupiter
Ciasto :
500 g mąki krupczatki
2 żółtka jajka kupisz tutaj
2 łyżki śmietany 16 % ( gęstej )
250 g masła ( zimnego )
1/3 szk drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 3 łyżki bułki tartej
Wkładka :
2 kg jabłek kupisz tutaj
500 g gruszek kupisz tutaj
2 łyżki bułki tartej
1 czubata łyżka cynamonu ( mielonego )
4 łyżki drobnego cukru
cukier puder do posypania szarlotki
Składniki ciasta umieścić w robocie z założonymi nożami do siekania ( oprócz bułki tartej ) i za pomocą funkcji puls połączyć je.
Potem wyjąć ciasto na blat i szybko zagnieść.
Podzielić na dwie części, jedna to 2/3 a druga 1/3.
Tę mniejszą część włożyć do woreczka i schować do lodówki.
Blaszkę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić większą częścią ciasta dno i boki blaszki, nakłuć widelcem i wstawić blaszkę do lodówki na godzinę.
Gdy ciasto się chłodzi przygotować wkładkę.
Jabłka i gruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z końcówką na plastry ( jeśli takiej nie macie to możecie pokroić w plasterki nożem ).
Owoce posypać cynamonem, cukrem i bułką tartą i delikatnie wymieszać.
Gdy czas oczekiwania minie wyjąć z lodówki blaszkę i ciasto posypać bułką tartą.
Następnie wyłożyć owoce, lekko docisnąć i na owoce zetrzeć 1/3 ciasta, którą mieliśmy w lodówce.
Szarlotkę piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
Wygląda wspaniale, cudne są te owocowe warstwy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo jest pyszna :)
Usuń