Keksy są różne, bo można dodać do nich różne składniki.
A to tradycyjną mieszankę keksową a to inne bakalie.
Ja mam dziś keks nietypowy bo bananowy z dodatkiem rodzynek i orzechów.
Taki keks nie jest suchy a wilgotny i bardzo smaczny.
mąka pszenna 3 i 1/2 szk kupisz tutaj
cukier 1,5 szk
orzechy ziemne 100 g
rodzynki 100 g
olej 2/3 szk kupisz tutaj
jajka 5 szt kupisz tutaj
banany 4 szt kupisz tutaj
czekolada gorzka 100 g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z 1 cytryny otarta
Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubić, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym jajku nadal ubijając na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek keksowych. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciekawy i latwy przepis, zabieram sie do konstrukcji :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńPozdrawiam :)