Dziś mam dla Was przepis archiwalny ale warty uwagi.
Daniem na dziś są indycze klopsiki w sosie pieczarkowym.
Oczywiście możecie dać świeże grzyby ale uważam, że pieczarki lepiej się tu sprawdzą.
Takie klopsiki możecie podać z makaronem, ziemniakami a nawet ryżem.
Wszystko zależy od Was i Waszych preferencji smakowych.
250 g pieczarek
1 mała cebula
400 g mięsa mielonego z indyka
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 kostka rosołowa knorr
sól
pieprz
1,5 l wody
2 łyżki mąki
100 ml śmietany 18% słodkiej
2 łyżki masła
Do mięsa dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz i wymieszać na gładką masę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć na złoty kolor.
Dodać obraną, umytą i pokrojoną w półplasterki cebulę i jeszcze chwilę smażyć.
Zalać wodą dodać liść laurowy, ziele i kostkę rosołową i zagotować.
Z masy mięsnej formować kulki i wrzucać do wody z pieczarkami i gotować na niewielkim ogniu około 18-10 minut.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią sos.
Ewentualnie jeszcze doprawić, zagotować.
Wspaniały obiadek Ewuś :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń