Ostatnio na maila dostałam prośbę o podanie przepisu na biszkopt orzechowy.
Przepisów jest wiele ale ja mam sprawdzony według którego zawsze ten biszkopt się uda.
Przepis dostałam od siostrzenicy, lekko zmodyfikowałam go po swojemu i mam taką super bazę do różnych tortów.
Bo przecież dobry biszkopt to nie tylko taki tradycyjny, możemy pokombinować z dodatkami.
4 żółtka
4 białka
4 łyżki orzechów zmielonych
3 łyżki bułki tartej
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej typ 500 kupisz tutaj
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier i dalej ubijać.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać orzechy i bułkę tartą i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi orzechami.
Piec 40 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
wyjdzie bez cukru? :)
OdpowiedzUsuńAle przecież tu jest cukier, 4 czubate łyżki.
UsuńOrzechowy jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńI to bardzo :)
Usuń