Udało mi się kupić śmietanę cukierniczą.
Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji.
Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki.
Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija ale jednak ma inny smak niż kremówka.
Po ubiciu jej konsystencja jest lżejsza i delikatniejsza niż zwykła kremówka i znacznie zwiększa objętość.
Ale ogólnie jest dobra i nie podchodzi wodą jak to czasami się zdarzyć może ze zwykłą.
Wuzetka choć była moją pierwszą wuzetką choć nie wiem dlaczego wyszła smaczna.
I nie będzie ona na pewno jednorazową przygodą, będę piekła ją częściej.
Wuzetka podana na talerzyku New Hollis Gold
Biszkopt :
6 jajek ( M )
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 łyżeczka ( z lekkim czubkiem ) proszku do pieczenia
2 łyżki ( czubate ) domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru
Masa :
700 ml śmietany cukierniczej ( jeśli użyjecie kremówki to potrzeba będzie 1 l plus cukier do smaku i ewentualnie żelatyna)
250 g serka mascarpone
Polewa :
1/3 kostki masła
3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
3 łyżki ( czubate ) kakao
1/3 szk cukru
Dodatkowo :
350 ml domowego dżemu z czarnej porzeczki
poncz lub inny płyn do nasączenia biszkoptu
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić.
Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry.
Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą.
Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa blaty.
( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).
Masa :
Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić.
( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka )
Polewa :
W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę.
Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.
Przełożenie :
Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ).
Nasączyć placek i posmarować cały dżemem.
Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji.
Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim i nasączonym plackiem.
Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie zrobić dekoracyjne wzory.
Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.
Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu
Usuń