Czy lubicie kaczkę ? Ja kaczkę jadam ale bardzo rzadko.
Dziś zwykła pieczona kaczka z chrupiącą skórką.
Tak, wiem że to niezdrowe ale taka skórka jest pyszna i czasami dziwię się, że są osoby które jej nie lubią.
No ale cóż mają takie prawo.
Zapraszam Was więc na kaczuszkę z domowego chowu a nie ze sklepu, bo taka jest najlepsza.
Oczywiście jak nie macie dostępu do takiej z gospodarstwa to możecie kupić.
1 kaczka
5 łyżek octu balsamicznego
sól do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka majeranku
3 szczypty ostrej papryki
Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć ewentualne wystające ze skóry pałeczki i podzielić na porcje.
Korpusy odłożyć i wykorzystać np. do zupy ( ja ugotowałam rosół ).
Kawałki kaczki włożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy.
Dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa.
Odstawić miskę przykrytą folią spożywczą na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przełożyć kaczkę do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.
Ewuś super przyrządzona kaczka, zjadłabym taką :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko
Usuń