środa, 21 października 2015

Rogaliki drożdżowe z jabłkami



1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 szk mleka kupisz tutaj
100 ml letniej wody
4 żółtka jajka kupisz tutaj
250 g margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru
4 jabłka kupisz tutaj
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru
cukier puder

Margarynę roztopić  i ostudzić.
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, posypać 4 łyżkami cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka, wodę, margarynę i wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wrzucić je do miseczki, dodać cukier i cynamon i lekko przemieszać celem pokrycia jabłek mieszanką.
Gdy ciasto wyrośnie chwilkę je wyrobić, następnie wałkować placki o grubości około 1/2 cm, naciąć na cztery części.
Na szerszej części każdego kawałka ciasta układać po kawałku jabłka, zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Odstawić rogaliki do wyrośnięcia, gdy wyrosną piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.