czwartek, 5 listopada 2015

Filet z kurczaka z dynią

Typowo jesienna propozycja czyli filet z kurczaka z dynią.
Do tego dania użyłam dyni Hokkaido ale jak nie macie takiej to możecie użyć dowolnej.
Idealna propozycja dla wielbicieli dyni ale zapewniam Was, że nawet jeśli jej nie lubicie to i tak będzie Wam smakować.
Przekonajcie się sami.

Przepis bierze udział w konkursie

Bitwa na przepisy

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY



1 duży filet z kurczaka 
1/ cebuli
120 g dyni Hokkaido lub innej
1/4 szk bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 duże jajko
mąka do obtaczania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Dynię pozbawić gniazda nasiennego i obrać ze skóry a potem dowolnie drobno pokroić.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć.
Potem dodać dynię i chwilę smażyć.
Wlać bulion, dodać sól i pieprz i dusić do odparowania bulionu.
Dodać posiekaną natkę i wymieszać farsz.
Filet umyć, rozkroić na płat i rozłożyć na płacie farsz.
Filet złożyć lub zawinąć w roladę.
Potem obtoczyć go w mące, roztrzepanym jajku i opanieować w bułce tartej.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i położyć filet.
Smażyć go z obu stron po kilka minut aby dosmażył się w środku.
Podawać np. z ziemniakami i dowolną surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.