piątek, 18 grudnia 2015

Makaronowa potrawka z kurczakiem

Szybkie danie dla zapracowanych.
Coraz bliżej święta, jesteśmy zabiegani i nie wiemy w co włożyć ręce.
Ale domownicy chcą jeść, więc mam dla Was propozycję na szybkie i smaczne danie.
Makaron z potrawką z kurczaka świetnie się sprawdzi.



3 ćwiartki z kurczaka lub 6 podudzi klik
1 cebula
1 czerwona papryka klik
1 puszka czerwonej fasoli klik
1/3 szk posiekanego koperku
1/3 szk posiekanej natki pietruszki
3 łyżki sosu sojowo grzybowego
3 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka maggi
100 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
500 g makaronu penne ( ugotować all dente )

Ćwiartki z kurczaka umyj, osusz i wytrybuj.
Mięso pokrój w kostkę, zalej sosem sojowo grzybowym i maggi i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie mięso podsmaż na oleju.
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smaż od czasu do czasu mieszając.
Dodaj pozostałe przyprawy, podlej wodą i duś około 10 minut.
Na koniec wsyp koperek, pietruszkę i dodaj odsączoną z zalewy fasolę.
Jeśli trzeba jeszcze dopraw do smaku.
Mąkę rozrób z niewielką ilością wody, zagęść nią sos.
Zagotuj.
Podaj z ugotowanym makaronem.





5 komentarzy:

  1. Można dodać zwykły sos sojowy . Czy lepiej nie dodawać jeśli nie mam grzybowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie pyszne, ale następnym razem zamiast ćwiartki użyje piersi z kurczaka ( mniej pracy ) i do zagęszczenia sosu zwykłej mąki bo z ziemniaczanej zrobił się kisiel, ale ogólnie przepis extra :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.