Takie klopsiki śmiało możecie już przygotować.
Jak trochę postoją będą lepsze bo przejdą smakami.
Podaje się je na zimno.
Na klopsiki:
1 kg fileta z dorsza bez skóry klik
3 jajka klik
100 g suchej bułki
200 ml mleka
1 cebula
sól
pieprz
Na sos:
200 g koncentratu pomidorowego
500 g cebuli
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
maggi
4 łyżki oleju
Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa.
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie odcisnąć i dodać ją do masy rybnej.
Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mace i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia.
Przygotować sos:
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż będzie miękka.
Dodać koncentrat pomidorowy sól, pieprz i maggi do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Mieszając od czasu do czasu smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować.
Powstałym sosem zalać klopsiki, można delikatnie wymieszać i przestudzić.
Wstawić do lodówki, podawać na zimno z pieczywem.
Wyglada apetycznie ! Musze to sama zrobic :) Mysle, ze takie pulpety z dorsza beda smakowac nieziemsko w klasycznym hinduskim curry z kuminem, gram masala i kolendra... P
OdpowiedzUsuńSą smaczne :) Polecam :)
Usuń