sobota, 19 grudnia 2015

Rybne klopsiki

Takie klopsiki śmiało możecie już przygotować.
Jak trochę postoją będą lepsze bo przejdą smakami.
Podaje się je na zimno.


Na klopsiki:
1 kg fileta z dorsza bez skóry klik
3 jajka klik
100 g suchej bułki
200 ml mleka
1 cebula
sól
pieprz
Na sos:
200 g koncentratu pomidorowego
500 g cebuli
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
maggi
4 łyżki oleju

Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa.
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie odcisnąć i dodać ją do masy rybnej.
Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mace i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia.
Przygotować sos:
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż będzie miękka.
Dodać koncentrat pomidorowy sól, pieprz i maggi do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Mieszając od czasu do czasu smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować.
Powstałym sosem zalać klopsiki, można delikatnie wymieszać i przestudzić.
Wstawić do lodówki, podawać na zimno z pieczywem.




2 komentarze:

  1. Wyglada apetycznie ! Musze to sama zrobic :) Mysle, ze takie pulpety z dorsza beda smakowac nieziemsko w klasycznym hinduskim curry z kuminem, gram masala i kolendra... P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.