niedziela, 20 grudnia 2015

Strucla makowa z rodzynkami

Ta strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku.
Bo jednak trzeba go gotować, mielić i tak dalej.
Co prawda gotowe masy nie są tak idealne jak te robione samemu ale w sumie dodając coś od siebie masa będzie dobra w smaku.
Czasami można sięgnąć po takie gotowce.


Ciasto :
50 g świeżych drożdży klik
4 łyżki cukru
3 jajka klikklik
250 g margaryny Kasia klikklik
1/2 szk gęstej śmietany
500 g mąki pszennej
Dodatkowo :
900 g gotowej masy makowej klik
150 g rodzynek klikklik
Lukier :
1 szk cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
50 g kandyzowanego ananasa

Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję.
masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam makowiec! Im więcej maku, tym lepiej :) Twój wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda , muszę go upiec

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Choć jest na gotowej masie to jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mak wyciek z ciasta mimo że było złączone na dole i przykryte papierem złączonym również na dole, jestem bardzo rozczarowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro. Mi jak widać na zdjęciu nic nie pękło, nic nie wyciekło. I ta strucla była moim debiutem. Nie wiem dlaczego Pani się nie udało. Szkoda, że nie podesłała Pani zdjęcia.
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.