Ta strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku.
Bo jednak trzeba go gotować, mielić i tak dalej.
Co prawda gotowe masy nie są tak idealne jak te robione samemu ale w sumie dodając coś od siebie masa będzie dobra w smaku.
Czasami można sięgnąć po takie gotowce.
Ciasto :
50 g świeżych drożdży klik
4 łyżki cukru
1/2 szk gęstej śmietany
500 g mąki pszennej
Dodatkowo :
900 g gotowej masy makowej klik
Lukier :
1 szk cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
50 g kandyzowanego ananasa
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję.
masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.
Uwielbiam makowiec! Im więcej maku, tym lepiej :) Twój wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda , muszę go upiec
OdpowiedzUsuńDziękuję. Choć jest na gotowej masie to jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńMak wyciek z ciasta mimo że było złączone na dole i przykryte papierem złączonym również na dole, jestem bardzo rozczarowana.
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro. Mi jak widać na zdjęciu nic nie pękło, nic nie wyciekło. I ta strucla była moim debiutem. Nie wiem dlaczego Pani się nie udało. Szkoda, że nie podesłała Pani zdjęcia.
UsuńPozdrawiam