poniedziałek, 29 lutego 2016

Chleb na sodzie jablkowo - rodzynkowy

Tydzień mija za tygodniem a u mnie tak jakoś wyszło, że pominęłam kilka tematów Wypiekania na śniadanie.
Tym razem byłam ciekawa jak smakuje chleb, który jest tematem tego tygodnia.
Szczerze powiem, że wolę jednak z innymi dodatkami bo ten wyszedł bardziej na słodko niż wytrawnie.
Ale z domowym dżemem jeżynowym smakował dość dobrze.
Nie miałam świeżego rozmarynu ani na złość suszonego, więc go pominęłam i dałam trochę mniej maślanki.

                                                 250 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1/2 łyżeczki soli
1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
200 ml maślanki
1 małe jabłko
1/3 szk rodzynek

Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić.
Jabłko po obraniu pokroić w drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i przygotować blachę do pieczenia wykładając ją papierem do pieczenia i dodatkowo posypując mąką.
W misce wymieszać suche składniki i mieszając drewnianą łyżką dodawać maślankę.
Potem zagnieść szybko ciasto, dodać rodzynki i jabłka, znów zagnieść ( ciasto się lepi ), uformować okrągły bochenek i położyć go na blasze.
Oprószyć mąką i naciąć ostrym nożem na krzyż.
Blachę z ciastem od razu wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Podawać na przykład z masłem i dżemem.




Razem ze mną wypiekali :
Dorota
Aneta
Nina
Bernadetta
Pat Nowa
Monika
Iza
Justyna
Laura
Joanna
Joanna
Ewa
Edyta

z Fb
Justyna
Ewa
Lidia
Kasia




9 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebek! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Nineczko za miły komentarz i wspólne pieczenie :)

      Usuń
  3. Ale cudo Ci się upiekło Ewuś :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Dorotko. Już myślałam, że się nie uda. Młody chory i coś z netem się dzieje. Dziś przepis dodawałam na 5 etapów. Masakra :)

      Usuń
  4. Czy s tym przepisoe nie uzywa sie maki????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używa się i jest podana na samej górze ale nie wiem czemu przesunęło się do lewej i może dlatego nie widać. Już poprawiam i dzięki za sygnał.

      Usuń
  5. Ewuniu, fakt ten chleb bardziej jak ciasto smakuje, ale rozmaryn "robi robotę" i u nas szybko zniknął. Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.