Przy okazji pieczenia chlebów dla znajomej upiekłam jeden dla nas.
Jest to chleb pszenny z dodatkiem ziemniaków i białej kaszy gryczanej.
Chleb jest mięciutki w środku, chrupiący z wierzchu i smaczny.
Jak to u mnie bywa najlepiej smakuje mi z masłem.
Nic więcej nie potrzeba.
Tylko chleb, masło i.....
Składniki :
1 kg mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
400 g ugotowanych ziemniaków
1,5 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej białej niepalonej Kłols Pol
35 g świeżych drożdży klik
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
ok. 500 ml letniej wody
Wykonanie :
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i mieszać aż drożdże się rozpuszczą i będą płynne.
Następnie wlać wodę i olej, wsypać mąkę wymieszaną z solą, kaszę i ziemniaki zmielone lub starte na tarce o bardzo drobnych oczkach ( ziemniaki i kasza mają być przestudzone ).
Wszystko połączyć używając drewnianej łyżki a następnie wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką, przełożyć je do miski i zakryć ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objetość ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia ale wcześniej wierzch posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 200 stopni i na dno wstawić naczynie z wodą lub wrzucić kostki lodu.
Gdy ciasto w foremkach wyrośnie szybko zrobić ostrym nożem nacięcia i wstawić blaszki do piekarnika.
Chleby piec 30 minut a potem kolejne 30 w temperaturze 180 stopni.
Upieczone chleby wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.