Dlaczego tort podwójnie truskawkowy ?
A dlatego, że są w nim truskawki świeże i jest też konfitura z truskawek.
Niestety konfitura nie jest mojego wyrobu ale jest smaczna.
Taki tort zrobiłam na szybko, mąż wybył na ryby, ja zostałam z Kamilkiem w domu i znalazłam czas na upieczenie takiego torcika na szybko.
A na kolację będą płotki więc jak najbardziej na torcik mężuś zasłużył, hi, hi.
Jako, że truskawki tanieją można sobie pozwolić na ich kupno jeśli nie mamy swoich.
Bo wiadomo, że biszkopt, truskawki i bita śmietana do zgrane trio.
Biszkopt :
5 jajek klik
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo :
350 g truskawek
500 ml śmietany 36 %
125 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
listki mięty
1 słoiczek konfitury z truskawek ( 320 g ) Premium Rosa
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
W trackie ubijania dodawać cukier a gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawac porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać rózgą.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 49 minut w 150 stopniach a potem biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Każdy nasączyć i posmarować konfiturą z truskawek.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
Pierwszy placek z konfiturą położyć na podkładzie lub paterze i wyłożyć część śmietany.
Na śmietanie ułożyć połówki truskawek.
Na truskawki położyć drugi placek konfiturą do truskawek, lekko docisnąć.
Resztę śmietany rozprowadzić na wierzchu i dookoła tortu i na koniec udekorować tort truskawkami i listkami mięty.
Gotowy tort schłodzić co najmniej 2 godziny.
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń