Czytałam gdzie ostatnio o cieście na pierogi Andrzeja Polana.
Postanowiłam zrobić je na próbę i niestety muszę przyznać, że jest lepsze od mojego.
Zawsze myślałam, że moje jest najlepsze a tu proszę pomyliłam się.
Z ciastem super się pracuje a pierogi po ugotowaniu pyszne są.
Jeśli macie jagódki to może się skusicie na takie danie na piątek ?
Ciasto :
500 g mąki typ 500Kłos Pol
100 ml mleka
100 ml wody
50 ml oleju
1 małe jajko
1/2 łyżeczka soli
Nadzienie :
2 szk jagód świeżych
350 g twarogu
cukier do smaku
2 łyżki kaszy manny
Dodatkowo :
1 szk kwaśnej śmietany
jagody do posypania
Twaróg rozgnieść z cukrem i wymieszać z kaszą manna i jagodami.
Do miski wsypac makę, dodać sól, mieszając widelcem wlewać mleko, olej, wodę wymieszaną z jajkiem.
Połączyć składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
Wałkować je, wycinać kółka i układać porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce.
Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłyniecia.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze, polać smietaną i dodatkowo posypac świeżymi jagodami.
Super wpis. Pierogi wyglądają bardzo apetycznie! Właśnie takie tradycyjne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń