Kolejne pyszne ciacho do kawki czy herbaty.
Tym razem biszkopt upieklam z dodatkiem mąki kokoswej.
A maka jest oczywiście od Klos Pol, firmy zktorą już jakiś czas wspólpracuję.
Ciacho jest super, polecam.
Biszkopt :
5 małych jajek
2 łyżki mąki kokosowej Kłos Pol
2 łyżki mąki pszennje typ 500 Kłos Pol
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka chia Klos Pol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
Masa :
1 budyń waniliowy na 3/4 l
500 ml mleka
150 g masła
cukier do smaku
Galaretka :
500 ml gorącej przegotowanej wody
1 galaretka owocowa
3 nektaryny
Białka ubić z cukrem, potem dodawać po jednym żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszane z chia i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do formy ciasto, a potem piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń, wystudzić i utrzeć masę dodając miękkie masło.
Nektaryny pokroić w półplasterki a galaretkę dokładnie wymieszać z wodą i zosatwić do lekkiego stężenia.
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, nasączyć, wyłożyć masę, zakryć drugim, nasączonym plackiem.
Na wierchu ułożyć pokrojone półplasterki nektaryn w trzech rzędach i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto odstawić do ścięcia do lodówki a potem kroić w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.