Na wieczór kuszę Was słodkościami.
Ciasto nazwałam niedzielne ale możecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję.
Mamy teraz sezon komunijny, więc może ktoś się skusi i upiecze dla gości.
Słodycz masy przełamuje żurawina i czarna porzeczka.
Moje ciacho podałam dziś na talerzyku od Galeria Cuda Świata - antyki&design.
Znajdziecie tam wiele ciekawych i niepowtarzalnych wzorów.
Biszkopt :
10 jajek
7 łyżek mąki pszennej typ 500
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru
1 cukier waniliowy
Masa :
750 ml mleka 2%
4 łyżek mąki pszennej typ 500 KlosPol
250 g margaryny Kasia maślany smak ( lub masła )
4 łyżki cukru
Polewa :
125 g masła
1/2 szk cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
Dodatkowo :
2/3 szk konfitury z żurawiny Fanex
2/3 szk dżemu z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Potem dodawać po jednym żółtku.
Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko.
Delikatnie mieszać.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty.
Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
2 szk mleka zagotować.
W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek.
Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić.
Mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Dżem i konfiturę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury.
Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu.
Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem.
Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )
Bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)