Błonnik naturalny to składnik mojego chleba.
Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym z dwóch typów maki pszennej :
500 i 750.
Taki chleb najlepiej smakuje jeszcze ciepły gdy skórka jest mega chrupiąca.
300 g mąki pszennej typ 750 KłosPol
450 g mąki pszennej typ 500 KłosPol
3 łyżki naturalnego błonnika
500 ml letniej wody
8 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ( czubata ) soli
1 łyżka oleju rzepakowego
Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i wlać wodę i olej.
Wymieszać a potem wsypać mąki wymieszane z solą i błonnikiem i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć szczelnie i wstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Potem wyjąć ciasto, uformować bochenek i wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne.
Nagrzać do 220 stopni.
Szybko i delikatnie umieścić ciasto w naczyniu, zakryć i wstawić naczynie do piekarnika.
Piec 30 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Muszę koniecznie wypróbować ez przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam :) I zapraszam do podesłania opinii i fotki wypieku :)
Usuń