Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać.
Choc jak na razie cena dość wysoka bo 10 zł za kilogram.
Ale aż kusi aby upiec coś z tymi smacznymi owocami.
Ja upiekłam ciacho drożdżowe i zostało zjedzone jeszcze ciepłe, bo takie smakuje najlepiej.
650 g mąki pszennej typ 500
1 szk mleka
1/2 szk oleju rzepakowego
3/4 szk cukru
1 szczypta soli
3 duże jajka
50 g świeżych drożdży
kruszonka :
250 g mąki
125 g cukru
125 g masła
600 g truskawek
3 łyżki mąki
Drożdże rozpuścić z cukrem.
Potem dodać wszystkie składniki oprócz mąki i wymieszać mikserem.
Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Ciasto odstawić do podrośnięcia.
Potem na blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto.
Na cieście rozłożyć obtoczoną w mące truskawki i posypać kruszonką.
Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do rośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić .
Akurat w domu mam masę truskawek, więc idealny przepis dla mnie!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/