Zwykłe śniadanie podane w niezwykły sposób.
A dlaczego niezwykły ?
Bo podane w formie babeczek.
Chleb tostowy z kilkoma dodatkami może zamienić się w smaczną propozycję na ciepłe śniadanie.
Może się skusicie ?
składniki na 17 babeczek
500 g chleba tostowego
10 jajek
1/2 szk mleka
1/2 szk prażonej cebulki
2 garści świeżego szpinaku
10 koktajlowych pomidorków
100 g żółtego sera
100 g wędzonego boczku ( plastry )
200 g podsuszanej kiełbasy krakowskiej ( plastry )
1/2 szk posiekanego szczypiorku
sól do smaku
pieprz do smaku
Chleb pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
Jajka wbić do drugiej miski, wlać mleko i rozmieszać.
Dodać cebulkę, posiekany szczypiorek i szpinak oraz wrzucić pokrojone pomidorki i starty na tarce ser.
Następnie dodać do smaku sól i pieprz i na koniec pokrojone w kostkę plastry boczku i kiełbasy i ponownie wymieszać.
Do miski z tymi składnikami przerzucić kostki chleba tostowego i wszystko ze sobą połączyć.
Formy do babeczek wysmarować olejem ( można powkładać papilotki, lepiej babeczki wyjdą z formy ).
We wgłębienia kłaść uformowane porcje przygotowanej masy.
Babeczki piec 25 minut w 190 stopniach.
Podawać na gorąco.
Ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń