niedziela, 9 lipca 2017

Tort malinowy

Na tort jest zawsze dobra pora.
Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ?
Bo ja tak.
Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny.
Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku.


Biszkopt :
4 jajka 
3 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk cukru

Śmietana :
500 ml śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru

Dodatkowo :
250 g świeżych malin
świeża mięta do dekoracji

Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia.
Potem białka ubić z cukrem.
Następnie nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku.
Na koniec porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Każdy z nich nasączyć ulubionym pączem lub wodą z sokiem z cytryny.

Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie odpowiedniej konsystencji.

Pierwszy placek ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć porcję śmietany, rozłożyć maliny i zakryć drugim plackiem.
Resztą śmietany posmarować boki i wierzch tortu a także udekorować za pomocą dowolnej tylki.
Na sam koniec wykończyć malinami i miętą.
Tort chłodzić w lodówce około 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.