No i w końcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi.
Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle.
Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania.
Najbardziej smakowało mężowi.
Zestaw do przygotowania sushi możecie nabyć w Kuchnie Świata a zestaw startowy do sushi srebrny znajdziecie tutaj.
Polecam Wam bo to świetna zabawa.
Ja zrobiłam część z rybą a część bez.
Obie wyszły smaczne.
Produkty z zestawu startowego do sushi :
300 g ryżu do sushi Okomesan
5 - 6 łyżek zaprawy do ryżu Sushisu Mizkan
imbir marynowany Sushi Gari różowy
4 paski rzodkwi japońskiej
2 paski świeżego ogórka
4 paski Kanpyo tykwy marynowanej
4 glony Nori Silver
chrzan Wasabi
mata do sushi
sos sojowy
2 paski świeżego łososia
sos słodko kwaśny
Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta.
Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż.
Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ).
Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu.
Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu..
Potem przez szerokośĆ na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmartować je wasabi.
Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry.
Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń