Dziś coś co mocno rozgrzewa.
A co to jest ?
A są to bardzo ostre klopsiki, które rozgrzeją każdego zmarzlucha.
Idealne na zimna pogodę i podane z ryżem lub makaronem świetnie smakują.
1 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże jajka
1/2 szk bułki tartej
1/2 szk wody
sól i pieprz do smaku
1,5 l rosołu
2 czerwone papryki
4 małe cebule
1 czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
300 g koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie do smaku
chili do smaku
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej do garnka lub na głęboką patelnię.
Wszystko smażyć do zmiękniecia od czasu do czasu mieszając.
Dodać pastę curry i wszystko wymieszać.
Wyłączyć ogień i zakryć naczynie pokrywką.
Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem na drobnym sitku.
Do mięsa wbić jajka, dodać wodę, bułkę tartą i przyprawy do smaku i wyrobić masę.
Rosół zagotować, z mięsa formować małe kulki i wrzucać na rosół.
Gotować kilka minut.
Ugotowane klopsiki wyłożyć łyżką cedzakową do podsmażonej papryki, wlać rosół i dodać koncentrat oraz resztę przypraw.
Całość gotować kilka minut i na koniec zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Zagotować i ewentualnie w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
Klopsiki podawać z makaronem lub ryżem.
Schrupałabym takie klopsiki :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne, polecam :)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSkusiłabym się na takie klopsiki :)
OdpowiedzUsuńTo proszę bardzo, częstuj się :)
Usuń