sobota, 4 listopada 2017

Ciasto z jabłkiem i pigwą

Mamy weekend więc ciacho musi być.
Zrobiłam przerwę z pieczeniu sernika z wiaderka ale na następny tydzień rodzinka już zamówiła znowu sernik.
Tymczasem mam dziś pyszne ciacho z jabłkami i pigwą oraz budyniem.
Przepis gdzieś z sieci ale zmodyfikowany przeze mnie.
Może się skusicie, jeszcze zdążycie upiec.



CIASTO :
2 jajka
500 g mąki pszennej typ 500
1 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

BUDYŃ :
2 budynie waniliowe
1/2 szk cukru
1 l mleka ( u mnie 3,2 % tłuszczu )

Dodatkowo :
2 duże jabłka
1/2 dużej pigwy
1/2 op kisielu cytrynowego
cukier puder

W garnku przelanym zimną wodą zagotować 3/4 l mleka z cukrem.
W pozostałym mleku wymieszać budynie i do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować chwilę do zgęstnienia.
Budyń przestudzić.

Składniki ciasta umieścić w misie robota z nożami do siekania i połączyć je.
Wyjąć ciasto z misy, uformować kulę i podzielić na 3 części.
Dwoma częściami wylepić dno blaszki o wymiarach 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia a trzecią część schować w woreczku do zamrażarki.
Blachę schować do lodówki.

Jabłka i pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość spore kawałki.
Wyjąć formę z lodówki i rozłożyć na cieście owoce.
Oprószyć je kisielem i wylać letni budyń.
Na koniec rozkruszyć ciasto schowane do zamrażarki.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.