Szynka pieczona to super pomysł na domową wędlinę.
Podajemy ją z pieczywem, musztardą lub ćwikła albo ulubionym sosem na przykład tatarskim.
Taka szynka jest o wiele lepsza i zdrowsza od tej sklepowej, która zawiera ileś procent mięsa.
Tu mamy pewność, że jest go 100 %.czyli mamy czyste mięso bez dodatków.
1 kulka szynki ( 1 kg )
przyprawy do smaku :
sól
ostra papryka
kilka łyżek oleju
Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przyprawy dobrze wymieszać z olejem i tak przygotowaną pastą dobrze natrzeć szynkę.
Umieścić ją w naczyniu próżnIowym i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.
Nastawić piekarnik na 180 stopni i po zgaszeniu lampki kontrolnej piec szynkę godzinę.
Po upieczeniu szynkę wystudzić na kratce i podawać jako wędlinę do pieczywa.
uwielbiam domowe wędliny, pyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńzdrowa i pyszna, nie ma porównania do kupnej wędliny ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, zdrowiej i smaczniej.
UsuńCzęsto robimy są po prostu pyszne.
OdpowiedzUsuńO tak.
Usuń