W jednym z ostatnich odcinków zaciekawiła mnie galareta wieprzowa z grzybami.
Robię galaretkę drobiową i wieprzową ale nie z grzybami.
Ciekawa więc smaku takiej galarety zrobiłam ją i ja.
I muszę przyznać, że jest to fajna, ciekawa w smaku galareta.
Na pewni jeszcze nie raz zagości na moim stole.
wieprzowa galareta z grzybami
wieprzowa galareta z grzybami - składniki
2 golonki
1 solidna garść suszonych grzybów
2 duże marchewki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
1 korzeń pietruszki
kawałeczek korzenia selera
woda ( tylko tyle aby zakryła golonki )
woda do ugotowania grzybów
wieprzowa galareta z grzybami - przygotowanie
Golonki umyć i umieścić w garnku.
Dodać obrane i umyte warzywa i zalać wodą ale tylko aby zakryły golonki inaczej nasz wywar będzie za wodnisty i galareta się nie zetnie.
Potem przyprawy i gotować golonki na małym ogniu do miękkości ( gdy marchewka będzie miękka można ją wyjąć i gotować golonki dalej ).
Grzyby namoczyć a potem ugotować w drugim garnku.
Odcedzić je, odcisnąć jeszcze z nadmiaru wody i posiekać na mniejsze kawałki.
gdy golonki się ugotują wyjąc je z wody, przestudzić i obrać ( zostawić samo mięso ).
Mięso z golonek pokroić, dodać grzyby i pokrojone marchewki.
Wszystko delikatnie pomieszać i umieścić w miseczkach.
Składniki w miskach zalać bulionem z gotowania golonek ( najlepiej użyć sitka aby ewentualne nieczystości zostały na sitku ).
Po przestygnięciu naczynia wstawić do lodówki aby galareta dobrze się ścięła.
Przed podaniem skropić octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.