Ja wpadłam na pomysł aby zrobić kolorową mozaikę wieprzową jako wędlina do chleba na zimno.
Ale można też zjeść ją na ciepło jako składnik dania obiadowego, wystarczą ulubione dodatki i mamy super obiad.
Do mozaiki dodałam mrożone warzywa a jest to mieszanka meksykańska.
Mrożone warzywa nie odbiegają od świeżych warzyw dlatego chętnie z nich korzystam.
A wiadomo, że o tej porze roku nie do wszystkich świeżych warzyw mamy dostęp.
A dzięki mrożonkom możemy cieszyć się nimi przez cały rok a nie tylko w danym sezonie.
Kolorowa mozaika wieprzowa
Kolorowa mozaika wieprzowa - składniki
1 kg łopatki wieprzowej
1 op mieszanki meksykańskiej ( mrożonki ) Hortex
do smaku :
sól
pieprz świeżo mielony
czosnek granulowany
kolorowa mozaika wieprzowa - przygotowanie
Łopatkę umyć i zmielić w maszynce do mięsa.
Do mięsa dodać przyprawy do smaku i zamrożoną mieszankę meksykańską i wyrobić masę.
Gotową masę podzielić na 4 części i każdą z nich położyć na kawałku folii spożywczej.
Każdą część zawinąć w cukierek.
Następnie każdy pakunek ponownie zawinąć szczelnie w folię spożywczą robiąc ponownie cukierek i zawiązując końce.
Gotowe paczuszki włożyć do garnka, zakryć mniejszą pokrywką ( będzie to obciążenie ), nalać wody tyle aby zakryć paczuszki i przykryć pokrywką.
Gotować około 45 minut na małym ogniu.
Ugotowane mozaiki wyjąć z garnka, wystudzić i dopiero odwinąć z folii.
Podawać jako wędlina do chleba lub zaraz po przygotowaniu na obiad z ulubionymi dodatkami.
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.