Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie.
Do rogali wystarczy kubek mleka lub kawy i mamy idealne śniadanie.
Konfiturę zrobiłam z owoców jakie miałam akurat w domu i muszę przyznać, że jest smaczna i w połączeniu z ciepłym jeszcze rogalem posmarowanym śniadaniową to po prostu uczta dla podniebienia.
Więc jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to zapraszam do lektury i skorzystania z przepisu.
I cóż, że upał za oknem .
Dla takiego śniadania warto się poświęcić.
Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą
Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą - składniki
Rogale :
500 g mąki pszennej typ 500
1 op suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
200 ml letniego mleka
2 jajka
2 jajka
100 g śniadaniowej klasycznej Bielmar
1 łyżka czarnego sezamu
1 jajko do posmarowania rogali
Konfitura :
20 truskawek
4 kiwi
2 brzoskwinie
2 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1/4 szk wody
1 łyżka soku z cytryny
Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą - przygotowanie
Rogale :
Drożdże wymieszać z cukrem w letnim mleku i zostawić aż zaczną pracować.
Potem zaczyn dodać do mąki wymieszanej z solą i dodać rozbełtane jajka oraz margarynę.
Połączyć składniki i zagnieść elastyczne ciasto.
Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie rozpłaszczyć je dłońmi na blacie na koło i przeciąć na 8 klinów.
Każdy klin zwijać w ruloniki zaczynając od szerszej strony a potem uformować rogale i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Rogale zakryć ściereczką do podrośnięcia a potem posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem ( ja kilka zostawiłam bez sezamu bo nie wszyscy z domowników go lubią ).
Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.
Konfitura :
Owoce pokroić i wrzucić do rondla.
Gotować na małym ogniu kilka minut z sokiem z cytryny a potem dodać cukier i chwilkę gotować.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do owoców, zagotować.
Gotową konfiturę zostawić do wystygnięcia.
Upieczone rogale podawać ze śniadaniową klasyczną Bielmar i konfiturą.
A do tego kubek mleka i mamy idealne śniadanie.
# śniadaniowa klasyczna Bielmar
Och, wspaniale byłoby zjeść takie rogaliki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszne były. Będzie powtórka na pewno :)
Usuń