piątek, 29 listopada 2019

Żeberka w ketchupie

Lubię dania, które nie wymagają stania dużo pracy.
To takie właśnie jest.
Wystarczy przygotować a potem robi się samo a my w tym czasie możemy zająć się czymś innym.
Podobnie robiłam już karkówkę, która była bardzo smaczna.
Pomyślałam, że żeberka też się sprawdzą.
Tak więc powstały żeberka, oczywiście to był dobry pomysł bo było smacznie.
Ja podałam je po prostu z pieczywem bo tak nam najlepiej smakuje.
Ale jeżeli lubicie to możecie podać z ziemniakami czy innymi dodatkami.
Jeśli się nie zje to śmiało można odgrzać w piekarniku i mieć na kolacje czy drugi dzień.


Żeberka w ketchupie


Żeberka w ketchupie



Żeberka w ketchupie - składniki


1,5 kg żeberek
4 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej
1/2 szk ketchupu pikantnego
3 łyżki oleju

Żeberka w ketchupie - przygotowanie


Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek przecisnąć przez praskę.
Żeberka przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek i pozostałe składniki.
Wszystko za pomocą dłoni wymieszać aż wszystko się połączy.
Miskę zakryć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 3 godziny.
Potem wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę 160 stopni a czas 4 godziny.
Po tym czasie żeberka są gotowe.
( Można dać większą temperaturę i zmniejszyć czas pieczenia ale gdy mięsa robimy w niższej i dłużej są smaczniejsze ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.