A może chcecie zrobić coś słodkiego na szybko i bez użycia piekarnika ?
Nic prostszego, mam super propozycję.
Ciasto ze słomki ptysiowej z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki.
Wyglądem przypomina tort bo jest dość wysokie ale możecie zrobić niższą wersję.
Ja zrobiłam taki wyższy bo według mnie lepiej się prezentuje.
Jako, że Święta coraz bliżej warto już zaopatrzyć się w produkty, które będą nam pomocne w kuchni jak i przy porządkach domowych. Jak zawsze z pomocą przychodzi mi Stella. Ma super produkty i w sklepie osiedlowym jest bardzo duży wybór więc nie muszę szukać w innych sklepach. Ale jeśli nie macie takiej oferty u siebie zawsze możecie zrobić zakupy przez internet. Ja do swojego ciasta użyłam papieru do pieczenia tej firmy bo jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Szybkie ciasto bez pieczenia
Szybkie ciasto bez pieczenia - składniki
400 g słomki ptysiowej
500 g mascarpone
1 l śmietany kremówki
cukier puder do smaku
1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Szybkie ciasto bez pieczenia - przygotowanie
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dodatkowo przygotować sobie 4 tekturki o długości boku tortownicy i obłożyć każdy kartonik papierem do pieczenia.
Kartoniki ułożyć wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków.
Jeśli zależy Wam na tym aby słomka była ułożona w jednym kierunki dla pewności zróbcie jakiś ślad na przykład markerem na formie.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem ( do smaku ).
Na dnie formy ułożyć warstwę słomki, na słomce rozłożyć porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego fikuśnie rozłożyć połowę dżemu.
Następnie rozłożyć znów słomkę, śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu.
Na koniec resztę słomki rozdrobnić ale nie za mocno i posypać nią wierzch ciasta ( lekko docisnąć ).
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
WYGLĄDA CUDOWNIE ,MUSZĘ ZROBIĆ ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Ale wolałabym wiedzieć komu odpowiadam na komentarz. Następnym razem nie opublikuję komentarza.
UsuńCałkiem fajny artykuł.
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń