sobota, 31 października 2020

Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką

 Dziś polecam Wam chleb ale nie taki zwykły. No może zwykły ale czy ktoś z Was dodawać do ciasta na chleb musztardę ?  Jeśli tak to pewnie wiecie, ze świetnie się nadaje też do tego celu, nie tylko do mięsa czy kiełbasy. Chleb wyszedł pyszny, mięciutki i wilgotny w środku a chrupiący na zewnątrz. Nie wiem czy rodzaj musztardy ma znaczenie, ja użyłam czeskiej. I jeśli nie wierzycie to upieczcie a przekonacie się, ze chleb jest super.

A jak już upieczecie to zróbcie zdjęcie i wyślijcie do mnie. Dodam je do albumu zdjęć potraw przygotowanych przez czytelników bloga.

Zapraszam do lektury.


Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką






Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką - składniki


300 g mąki żytniej typ 720
450 g mąki pszennej typ 500
1/2 słoiczka musztardy czeskiej
500 ml letniej wody
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1/2 szk słonecznika + 2 łyżki
1/2 szk prażonej cebulki

Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką - przygotowanie


Drożdże zalać wodą, dodać cukier i zostawić aż drożdże się rozpuszczą lub wymieszać.
Wsypać obie mąki oraz dodać resztę składników i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do podrośnięcia.
Foremkę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką.
Podrośnięte ciasto przełożyć do foremki, spryskać wodą i posypać dwoma łyżkami słonecznika.
Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto na chleb do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni .
Wrzucić kilka kostek lodu na dno piekarnika.
Chleb piec 15 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 215 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika a po wyjęciu z blaszki studzić na kratce.
( czas pieczenia zależy od piekarnika ).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.