czwartek, 29 października 2020

Jesienne pierogi

 Wczoraj na obiad zrobiłam pierogi. Dawno ich nie było, więc postanowiłam zrobić przyjemność rodzince. Ciasto pierogowe to ciasto z krupczatki a farsz z karkówki z dodatkiem dyni, suszonych prawdziwków, cebuli i ostrej musztardy jalapeno. Czyli jesiennych składników. Musztarda fajnie dała kopa farszowi. Pierogi wyszły smaczne a podałam je z surówką z białej kapusty. Jeśli macie ochotę spróbować to zróbcie i wyślijcie zdjęcie pierogów a ja chętnie dorzucę je do albumu ze zdjęciami dań moich czytelników.

Zapraszam do lektury.


Jesienne pierogi





Jesienne pierogi - składniki


ciasto :
1 kg mąki krupczatki
500 ml zimnej wody
6 łyżek oleju

farsz :
1 kg karkówki
500 g dyni
2 garście suszonych prawdziwków
1 duża cebula
1/2 szk wywaru z gotowania karkówki
1 czubata łyżka musztardy Jalapeno
sól do smaku
pieprz do smaku
3 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki

dodatkowo :
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku


Jesienne pierogi - przygotowanie


Karkówkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku.
Przestudzić i pokroić na kawałki.

Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na pół godziny i ugotować.
Odcedzić i przestudzić.

Cebulę pokroić w kostkę a dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Podsmażyć na patelni na oleju, przestudzić.

Przestudzoną karkówkę i grzyby zmielić.
Dodać podsmażoną cebulę i dynię, wywar oraz przyprawy a także posiekaną natkę pietruszki i wymieszać farsz.
W razie konieczności jeszcze go doprawić.

Składniki ciasta wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Kroić je na porcje i wałkować na cienkie placki.
Wykrawać kółka o średnicy 10 cm i na każde kółko kłaść porcje farszu.
Zlepiać pierogi i układać na ściereczce.
Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać na przykład z surówką z białej kapusty.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.