poniedziałek, 7 grudnia 2020

Rolowany boczek pieczony

   Dziś polecam Wam rolowany boczek pieczony do chleba zamiast sklepowej wędliny.Udało mi się kupić ładny kawałek boczku, co prawda był ze skórą ale to nie problem.Boczek marynowałam 24 godziny a do marynaty dodałam sos od Ostre Dzieje.  Kupicie tam niet ylko ten ale i inne fajnie skomponowane sosy.Sos ten jest na bazie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego, czerwonej cebuli z dodatkiem goździków, cynamonu, przyprawy korzennej i odrobiną cukru trzcinowego.Ale od razu zaznaczam, że sos trzeba dozować delikatnie bo jest mega ostry a wiadomo nie każdy lubi takie ostrości.W małej ilości fajnie podkręca smak potrawy więc warto go mieć w swojej kuchni.


Rolowany boczek pieczony





Rolowany boczek pieczony - składniki


1 kawałek świeżego boczku ( 2,5 kg )
1 duża cebula
2 ząbki czosnku

marynata :
1,5 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki wody

Rolowany boczek pieczony - przygotowanie


Boczek umyć, osuszyć i jeśli jest ze skórą to ją ściąć.
Cebulę i czosnek cieniutko pokroić.
Marynatę wymieszać i posmarować nią boczek ( więcej dać do środka ).
Na marynacie rozłożyć plasterki cebuli i czosnku.
Zwinąć roladę, związać sznurkiem wędliniarskim i posmarować resztą marynaty.
Tak przygotowany boczek umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu naczynie z boczkiem wstawić do piekarnika, nastawić czas na 3 godziny a temperaturę na 190 stopni.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby boczek jeszcze ładnie się zrumienił.
Boczek wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związał.
Kroić i podawać na zimno jako wędlinę do chleba.



Wpis powstał przy współpracy z
Ostre Dzieje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.